Panourile fotovoltaice, departe de a fi soluția minune pentru facturi mici la energie: vin la pachet cu o problemă majoră

de: Alexandru Puiu
28 09. 2022

În teorie, panourile fotovoltaice reprezintă soluția perfectă pentru a ocoli efectele crizei energetice care face ravagii la nivel european. Din păcate, acestea vin la pachet cu alte probleme la care nu te-ai aștepta.

În depozitele din Europa stau nefolosite câteva zeci de mii de panouri fotovoltaice, într-o perioadă în care bătrânul continent trece printr-una dintre cele mai crunte crize energetice din ultimele decenii. Explicația din spatele acestei situații este una cât se poate de simplă și vizează criza de muncitori. Nu există suficient de mulți ingineri care să instaleze module pe acoperișurile caselor suficient de rapid. Este pur și simplu imposibil să ții pasul cu cererea în contextul actual, conform Bloomberg.

De ce nu sunt mai multe case cu panouri solare

Deși panourile fotovoltaice implică o investiție inițială semnificativă, foarte mulți oameni ar face acest efort financiar pentru beneficiile pe termen lung. Din păcate, „panourile fotovoltaice sunt o infrastructură, nu poţi să pocneşti din degete şi să pui la punct infrastructura”, spune Jenny Chase, analist la Bloomberg NEF. Firmele care se ocupă de panouri fotovoltaice „încep să îşi dea seama că nu le instalează atât de rapid pe cât le achiziţionează”, a adăugat analistul.

Din cauza lipsei de angajați specializați, degeaba se importă masiv din China panouri solare, pentru că ajung să ”îmbătrânească” în depozite. Ca referință, doar în perioada ianuarie – iulie, vânzările Chinei către Europa din aceast domeniu au totalizat 14,2 miliarde de dolari sau 54 gW. Acea valoare ar fi suficientă pentru aproximativ 16 milioane de gospodării din Germania.

„Cei care instalează panouri fotovoltaice din multe ţări au agenda completă pentru următoarele săptămâni şi luni”, spune Dries Acke, director în cadrul grupului de lobby Solar Power Europe. Potrivit acestuia, în cazul Belgiei şi Germaniei, panourile fotovoltaice comandate acum ar putea să fie instalate abia în luna martie a anului următor. Practic, am vedea cifre semnificativ mai mari de panouri solare instalate, dacă ar avea cine să le instaleze.

„Există o cerere nebunească pentru panouri fotovoltaice în Spania. A venit toamna şi ne asigurăm clienţii că vor avea panourile instalate până la iarnă. Acesta este un argument de vânzare foarte puternic”, a spus Carlota Pi Amoros, directorul general al unuia dintre cei mai mari instalatori de panouri fotovoltaice pe acoperișuri din Spania, compania Holaluz – Clidom SA.